„Fabrica de arme” din apartament: acestea sunt primele arme printate 3D în România

de: Răzvan Băltărețu
09 07. 2020

Lângă Timișoara a fost descoperită o „fabrică de arme” în apartament. E vorba de arme printate 3D făcute de un cetățean irakiano-britanic. Acesta este primul caz oficial despre cineva care a încercat să facă arme cu o imprimantă 3D.

Poliția Română a transmis că perchezițiile derulate în apartamentul bărbatului, vizat într-un dosar penal, au pornit de la bănuieli că ar fi confecționat, în mod ilegal, arme și componente, dar și că ar deține ilegal asemenea arme și componente. Pe 8 iulie, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase, au efectuat 6 percheziții domiciliare, atât la domiciliul persoanei în cauză, cât și la imobilele unor persoane ce ar fi implicate în activități. Și bănuielile au fost confirmate.

Anchetatorii au găsit, pe lângă două arme de asalt M16 de producție americană, mai multe prototipuri și componente de arme realizate cu ajutorul unor imprimante 3D. Este o premieră în România, notează Opinia Timișoarei. Cel puțin la nivel internațional discuția despre astfel de arme a apărut în urmă cu cinci – șapte ani, când au fost făcute primele experimente.

„S-au găsit foarte multe corpuri de arme sau arme cu caracteristici ale genurilor letale. Foarte multe componente și piese destinate confecționării de arme. S-au găsit foarte multe elemente destinate confecționării de explozibil în mod artizanal. Este vorba atât de arme confecționate artizanal prin imprimare cu ajutorul imprimantelor 3D, pe care le deține, cât și de mai multe arme de serie provenite din contrabandă, metalice, adevărate.”
Ofițeri ai Serviciului Arme Explozibili și Substanțe periculoase din cadrul IPJ Timiș

Ce s-a găsit în casa bărbatului?

Cu excepția celor două arme de asalt, care puteau fi folosite în orice moment, celelalte arme realizate cu imprimante 3D aveau nevoie de țevi și percutor pentru a fi folosite. Prototipurile realizate cu ajutorul zecilor de imprimante descoperite în casă erau cele ale unor arme din dotarea armatelor israeliană.

Totodată, au fost descoperite și peste 100 de pachete cu diverse materiale pentru fabricarea armelor.

Polițiștii susțin că pericolul este mult mai mare în ceea ce privește armele fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D. Acestea, realizate pe bază de polimeri, sunt foarte greu de depistat de scanerele antitero, inclusiv de cele din aeroporturi.